I Hobro går konsulenterne moderigtigt påklædt
Når man en konsulent går i marken for at møde kunderne, er det ikke ligegyldigt hvilken påklædning man har på. Der var engang det var vigtigt at have designertøj på, men det har ændret sig. Ikke kun grundet onlinemøder, men også hele opfattelsen af bæredygtighed har ændret sig, også for konsulenter indenfor IT-branchen.
Efter en dialog med med virksomheden Dynamics Property om de har en beklædningskodeks. De oplyste at det reelt er op til hver konsulent at klæde sig efter omstændighederne, men at de gerne ser et element af bæredygtighed i tilgangen. Det er dog helt op til den enkelte konsulent, når blot påklædningen ikke udgøre en barriere mellem konsulent og kunde. Med det afsæt lad os se hvorledes intentionen kan indfries.
I praksis er det dog vigtigt at kunden kan relatere sig til konsulenten. Tidligere var det vigtigt at IT-konsulenten nærmest fremstod som en bankmand, men de dage er forbi. For softwareudvikleren der ikke har kundekontakt, spiller påklædningen ingen rolle, men omvendt har denne heller ikke på noget tidspunkt været ramt af ”Gucci-fænomenet”.
Lad os kort gennemgå, hvorledes en konsulent kan bygges bæredygtigt op.
Skoene kan være mærket med ”Ecolabel” er produceret 100% kromfrit og med minimal påvirkning af naturen. Et en anden indfaldsvinkel ville være at vælge sko der er lavet af genbrugte materialer. Konsulenten kan også kigge efter ”GOTS” mærket der er mere globalt orienteret.
Strømper, bukser, skorte osv. kunne være lavet af 100% genanvendte materialer. Udbuddet er efterhånden så stort at hvor konsulent kan ramme sin helt egen stil uden de store kompromisser. Genbrugsbutikker er naturligvis blevet mere populære, men der er også mulighed for at være bæredygtig når man skal købe nyt.
Tøjbranchen har været udskældt for ikke at være cirkulær og særdeles CO2 tung ikke mindst på grund af en primitiv fremstillingsproces i lavindkomstlande kombineret med høje transportomkostninger. Desuden en tøjkvalitet der ikke altid var lige høj, da tøjet kun var begrænset til at vare en kort periode.
Konsulenten kan starte med at være kvalitetsbevidst og købe tøj der kan holde over en længere periode, og det valg behøver ikke nødvendigvis betyde at der vælges designer tøj. Når vi vælger mad, orienterer vi os typisk mod Ø-mærket. Der er også mærkninger omkring tøj.
GOTS mærket finder ligeledes anvendelse på tøj. Desuden finder svanemærket anvendelse.
Blomsten er EU’s – miljømærke og stiller højere krav til tøjet end svanemærket.
Oeko-Tex mærket er imidlertid ikke et bæredygtigt mærke, da tøj med dette mærke kun er testet med en brøkdel af de kemikalier der i praksis anvendes til tøj.
I praksis kan det således være svært at komme i mål med at være en 100% bæredygtig konsulent, men man kan forsøge at købe kvalitet og genbruge for at være skånsom overfor miljøet.