Hvilke Juletraditioner har vi i Danmark?
Hvilke Juletraditioner har vi i Danmark?
Julen som afslutning på året, er en hyggelig tid i det mørke måned. Og hyggen bliver holdt i hævd med alle de mange forskellige traditioner, der er forbundet med holde jul i Danmark.
Hvilke Juletraditioner har vi i Danmark? Det kan du få overblik over her, hvor du med fordel kan finde meget mere om jul på blogs som Julebloggen.
Juletraditioner starter i november
Julen varer måske til påske, men julen starter dog i november hvis du vil have styr på traditionerne.
Hvis du skal købe julekalender til børn eller voksne, skal dette være indkøbt, leveret og givet, så han eller hun kan åbne første låge den 1 december.
Advent er de 4 søndage før juleaften, hvor juleaften dog godt kan ligge på den sidste adventssøndag. Men de fleste gange starter advent i november og ofte weekenden i Black Friday ugen.
Advent juletraditioner i Danmark
Adventsgaver og adventskrans skal være på plads inden den første søndag i advent. Derfor skal du have fundet ud af, om der skal købes adventskalender/gaver eller måske en pakkekalender eller julekalender til børnene.
Adventsgaver der også kaldes søndagsgaver er en sød tradition som alternativ eller afløsning for julekalenderen. Bruges ofte til børnene der er blevet for store til en julesok eller julekalender. Helt ligesom vi begaver familiemedlemmer m.m. med en sød tanke på adventssøndage.
Julekalender
En julekalender til børn er en klassisk tradition. En julekalender dækker dog over forskellige ting som U-landskalenderen, slik julekalenderen, en skrabekalender eller de mange forskellige pakkekalendere med legetøj i forskellige temaer, chokolade eller andet.
Dekorationer
Dekorationer som adventskrans/adventsstage og kalenderlys er en anden hyggelig tradition der holdes i hævd i de danske hjem.
En juledekoration med kalenderlys kan købes eller laves selv, hvilket logisk nok kræver indkøb af kalenderlys og pynt.
Julekalender i tv
Årets nye julekalender fra TV2 eller DR er en fast tradition i mange danske hjem. 1 december skal der selvfølgelig hygges omkring tv’et sammen med barnet eller børnene.
Julepynt
Julepynt er også en fast tradition i Danmark. Hvordan og hvornår vi hænger julepynt op i hjemmet, er ret forskelligt fra hjem til hjem.
Vi pynter indendørs, men også udendørs med LED-lys er blevet en fast tradition hos rigtig mange. Her bliver julekæder ofte tændt den første december og giver det hyggelige lys gennem det mørke december måned.
Mange hygger også med at lave deres egen julepynt, hvilket især børn elsker at hygge omkring.
Julegaver
At give hinanden og især børnene julegaver er en fast tradition. Her er ønskesedler ganske udbredt, og kan vel også betegnes som en tradition der følger med køb af julegaver.
Juletræ
Ingen jul uden juletræet der har været fast tradition i over 100 år. Vi har forskellige traditioner i forhold til indkøb og opsætning af juletræet. Nogen laver en hyggestund og fælder deres egen juletræ, mens andre køber det i supermarked eller får træet leveret.
Der har eksisteret en tradition om at pynte juletræet op lille juleaften, og mange holder denne tradition i hævd. Men hvor træet bliver taget indendørs og pyntet op, varierer meget mellem danske familier.
Julebag
Julebag i form af klejner, brunkager, konfekt, småkager og mange andre lækre ting, er en fast tradition der især gør sig gældende sammen med børn.
Julemad
And, flæskesteg, medister m.m. til julemiddagen er en fast juletradition hos de fleste.
Risalamande
Risalamande men en mandelgave er ganske udbredt. Her kan der være forskelle i forhold til at spise risalamande eller andet.
Pakkeleg
Pakkeleg har sneget sig ind som en fast juletradition i Danmark, både juleaften som til julefrokoster. Børn elsker at stjæle gaver, hvor voksne måske har mindre glæde ved den nyere tradition.